Serveringstemperatur på vin
Det er ikke bare her på berget det fremdeles, og alt for ofte, syndes mot reglene for korrekt serveringstemperatur på vin. Men det er von i hangande snøre, som det heter, og vi ser en gradvis bedring og lys i tunnellen. Her noen tips om hva som yter vinen i glasset mest rettferdighet:
Rødvin servert "peisvarm", les: 25 pluss og oppover, eller - bokstavelig talt - kaldkvælt hvitvin, rundt 5-6 grader. Dette risikerer du nær sagt gjennomgående å oppleve på en rekke av våre serveringssteder. Jeg har også hørt f. eks. franske og italienske journalister beklage seg over samme fenomen i disse eldgamle vinlandene.
Hvite, tørre viner med middels / lav alkohol: (mao. såkalt "lette" viner som endel Vinho Verde) |
6-10 grader |
Musserende viner av enklere kvalitet: (Cavas, Sekt etc.) |
7 - 10 grader |
Kraftige(re) tørre hvite: (hvit burgunder, deriblant Chablis, Alsace etc.) |
11 - 14 grader |
Champagne: (dess mer kraft og dybde, jo høyere temperatur) |
10 - 14 grader |
Lettere, fruktige rødviner: (Bardolino, Valpolicella etc.) |
11 - 15 grader |
Rødviner av middels kraft og alkohol: (Valpolicella cru, Chianti, enklere Bordeaux, Bourgogne village, 1. cru og grand cru etc.) |
15 - 17 grader |
De kraftigste, mest tannin- og alkoholrike røde: (Barolo, Barbaresco, Ribera del Duero, Amarone, stor bordeaux , Rhone etc.) |
17 - 19/20 grader |
Rosévin: | 9 - 11 grader |
Halvtørre / halvsøte / søte hvite med relativt lav alkohol: (Spätlese, Auslese etc.) |
10 - 12 grader |
Søte Hvite: (Sauternes / Barsac, Beerenauslese, Eiswein, Trockenbeerenauslese etc.) |
11 - 14 grader |
Hetvin (sterkvin): | |
Lyse på farge: | 10 - 12 grader |
Mørke på farge: | 16 - 20 grader |
LYKKE TIL!
Rett temperering er alfa og omega for inntrykket vinen gir, selvsagt i kominasjon med et rent miljø (ren og frisk luft som ikke må være for varm - mao. sitt ikke oppå peisen og drikk!(?). I tillegg er glassets form og beskaffenhet (rent og vasket) av avgjørende betydning for vinopplevelsen.
Publisert: 05-09-2005 | Av: Are Aamot |