Red & Whites drueskole: Barbera

Barbera er en drue som hevdes å stamme fra området rundt Monferrato i den Nordlige delen av Piemonte. Barbera er den mest plantede druen i Piemonte, hvor den opptar ca. halvparten av vinmarksarealet. Den konkurrerer også med Sangiovese om å være Italias mest plantede drue.

Les om flere druer her!

Barberadruer i La Morra
Barberadruer i La Morra
Bilde fra www.odderofratelli.it

Barbera brukes over store deler av Italia, men da mest sammen med andre druer, eksempelvis i Emilia Romagna sammen med Bonarda i vinen Gutturnio Colli dei Piacentini. Druen dyrkes også utstrakt i bl.a. California og Argentina.

Barbera har tidligere vært kjent for å gi enkle syrefriske viner uten den helt store karakteren. Utviklingen det siste 10-året har vist at det kan lages meget flotte viner av druen. Den har vist seg å være spesielt egnet til lagring på små eikefat (Barriques). Barbera ser ut til å tåle eikelagring meget godt til forskjell fra mange andre druer. Det kan virke som om Barbera, som fra naturen har et lavt innhold av tannin, får tilført litt struktur fra eiketanninene.

Barbera på sitt aller beste kommer fra appellasjonene Barbera d’Asti og Barbera d’Alba. Herfra får man mange svært gode barberaviner både med og uten fatpreg. Barbera trives godt i et varmt klima, siden den er en såkalt "late ripener" (modner sent) og holder godt på syrenivået, men det er bare i et relativt kjølig klima den kan gi viner som har mer enn lokal interesse.

Barbera kan være topp drikke til typiske italienske pastaretter der tomater gjerne er en ingrediens, fordi den har moderate mengder garvestoff. De eikelagrede versjonene med større fylde kan være utmerket følge til biff og andre kjøttretter. Piemonteserne drikker den gjerne til sine gode Salamipølser. De lettere barberavinene er også blant de få som fungerer sammen med klassisk "torsk, lever og rogn", igjen på grunn av lavt tannininnhold og god fruktighet. Det er kanskje også det eneste som virkelig fungerer sammen med pinnekjøtt!

Les om flere druer her!

Publisert: 24-11-2005 Av: