Red & Whites drueskole: Dolcetto

Dolcetto, eller den "lille søte" som navnet tilsier på Italiensk, er en drue med tynt skall, som høyst sannsynlig har sin opprinnelse i Piemonte der det er kjent at den har vært dyrket siden 1100-tallet. Det er også blitt hevdet at den stammer fra Frankrike.

Les om flere druer her!

Dolcetto er den røde druen i Piemonte som modner først, ca 3-4 uker før Nebbiolo. Druen trives best i leire-/kalkholdig jord evt. sand-/kalkholdig jord. Ifølge Jancis Robinson er det Dolcetto- og Barberavinene som Piemonteserne selv drikker. Barolo er det de selger. Det er nok litt unyansert idag, for Barbera er også blitt en salgssuksess, og Dolcetto øker i popularitet. 

Det er flere Appelasjoner for Dolcetto i Piemonte, bla Dolcetto di Dogliani, Dolcetto di Ovada, Dolcetto d'Asti og Dolcetto d'Alba mfl. Dolcetto betyr den lille søte, men det kan man ikke si om vinene som kommer fra denne druen. De er slanke delikate og tørre. Navnet henspeiler på sukkerinnholdet i de modne druene. Fargen er nesten fiolett i unge utgaver. Druen har mindre syre enn Barbera, men har et noe høyere tannin-nivå.

Dolcettoviner skal etter manges mening lages uten for mye ekstrahering av tørrstoffer. Det gir viner som virker ubalanserte, fordi vinene fra denne druen er slanke. Ikke ulike en Beaujolais i strukturen, men med mere tannin. Når en Dolcetto er fremstilt på riktig måte gir den viner som har en innsmigrende fruktighet som kan gi hint av blåbær, bjørnebær og kanskje kirsebær. Vinene har ofte en finish som kan gi et behagelig hint av bitre mandler. Vinene har godt av å bli servert litt kjølige (14-16 grader), noe som fremhever fruktigheten.

Druen er lite utbredt ellers i verden. Det finnes noen plantinger som er vellykkete i California (Russian River). Det finnes også plantinger i Australia og Argentina. Dolcetto har få synonymer, Dolsin eller Dolsin Nero er kjent. Ormeasco er en lite kjent Dolcetto-klone som gir delikate viner i Liguria. Dolcetto er supre viner til tomatbaserte pastaretter, salater, koldtbord mm. Vinene er best når de drikkes unge med toppfrukten i behold.

Les om flere druer her!

Publisert: 09-12-2005 Av: