Red & Whites drueskole: Nebbiolo

Nebbiolo eller bare "nebbe" blant fansen er uten tvil Piemontes beste drue og også utvilsomt en av verdens beste vindruer. Den gir vinen som har blitt kalt vinenes konge og kongenes vin, nemlig Barolo. Barbaresco er den andre store vinen fra denne druen.

Begge vinene er hjemmehørende i Piemonte og det er også her druen kommer fra. Det finnes dokumentasjon i La Morra på en drue kalt Nebiolium tilbake til 1512, som høyst sannsynlig er Nebbiolo. 

Navnet Nebbiolo sies å komme av det Italienske ordet nebbia som betyr tåke. Den skal ha fått navnet fordi det viser til tåken som ofte ligger over vinmarkene i oktober, når druen normalt høstes. Det er som man forstår en drue som modner sent, ofte hele to uker etter Barbera som også modner ganske sent. Druen krever, og får, de beste sydvendte skråningene der den dyrkes.

Nebbiolo gir viner med høy syrlighet og høyt tannininnhold, som krever mange år i kjelleren før den modner, og syrligheten og tanninene blir aldri helt borte. Nebbiolobaserte viner og da særlig Barolo, kan kreve litt tilvenning, men når du først har blitt vant til vinene og forstår dem, så er du solgt. Det er ikke mange viner som kan matche disse store vinene i kompleksitet, finesse og smakskraft når de kommer fra produsenter som kan sitt håndverk.

Nebbioloviner fra Piemonte og da spesielt Barolo og den noe mer feminine Barbaresco, kan ha uforlignelige aromaer av fioler, sopp, skogbunn, bark mm. De er topp følge til klassiske viltretter og da særlig fuglevilt, men da bør vinene være modne. Yngre nebbiolobaserte viner er supert følge til retter med mye fett. Kjøtt med fettmarmorering er topp match. 

Druen har flere lokale navn Bla Spanna og Picotener. I Lombardia gir den vinen Valtellina og her kalles druen Chiavennasca. Nebbiolo er også druen som brukes til de mer ukjente appellasjonene Carema, Roero og Gattinara m.fl i Piemonte. 

Publisert: 16-12-2005 Av: