Red & Whites drueskole: Pinot Noir

Pinot Noir - en av verdens desidert beste vindruer. Den kan gi viner med et aromaspekter som er få andre forunt. Men den gir dessverre like ofte totalt intetsigende viner som ofte er fryktelig overprisede. Hvorfor er det sånn?

Pinot Noir-druer hos Meo-Camuzet
Pinot Noir-druer sorteres hos Meo-Camuzet i Bourgogne.
Foto: www.meo-camuzet.com

Druen er en av de eldste vi kjenner til. Plinius skrev om druen så langt tilbake som til det første århundret etter Kristus. Den er trolig en av de første druene som er foredlet frem av villdruer. Og det er en av de druene vi kjenner som har hatt sitt nåværende navn lengst (600-700 år).

Pinot Noir tilhører Pinot-familien av Vitis Vinifera. De har alle til felles at de er genetisk ustabile, dvs at de muterer lett og danner nye kloner av druen. Det forklarer hvorfor det finnes minst 200 forskjellige Pinot Noir-kloner som igjen er med på å forklare hvorfor det er så mange forskjellige stiler av Pinot Noir-basert vin.

Druen er elsket av vindyrkere nettopp fordi den kan gi fantastiske viner. Problemet er bare at den er en av de vanskeligste å dyrke frem til et topp resultat. Druen modner tidlig og er utsatt for vårfrost. Den har tynt skall (de fleste klonene) som lett kan briste, med oksydert frukt som resultat. Den er utsatt for flere sykdommer, og råte er ofte et problem fordi klasene er så tette. Den trenger videre lang modningstid får å kunne gi interessante aromaer. I det hele tatt et utfordrende prosjekt å prøve seg på for en vinbonde/vinmaker.

Meo-Camuzets Pinot Noir-druer i vinmarken Richebourg
Meo-Camuzets Pinot Noir-druer i vinmarken Richebourg i Bourgogne.
Foto: www.meo-camuzet.com
Pinot Noir har den egenskap at den utrykker jordsmonnet den vokser i veldig bra (Terroirpreg). Eksempelvis kan druen hvis den vokser i løs steinete jord, gi viner som er delikate og elegante(Feks Chambolle-Musigny). Hvis den derimot vokser i mer leirete(tyngre) jordsmonn, vil den gi viner som er fastere og vil trenge mere tid i kjelleren (F.eks. Nuits-St-Georges).

Pinot Noir dyrkes mange steder i verden med varierende resultat. Det generelle er at druen trenger et relativt kjølig klima for å vise seg fra sin beste side. I for varmt klima er ofte høy alkohol og syltetøyaromaer fremtredende.

Druen har sitt hovedområde i Bourgogne i Frankrike og det er også dette distriktet som har gjort druen kjent, for ikke å si berømt, med viner som Romanee Conti, Musigny, Chambertin m.fl. Det er også Frankrike som har størst areal dyrket med denne druen.

Champagne må ikke glemmes når det gjelder Pinot Noir. Den er en av de tre lovlige druene til produksjon av Champagne. De to andre er Chardonnay og Pinot Meunier (en egen klone av Pinot Noir). Den brukes som oftest i blanding med de andre to druene, men finnes også som endrue-Champagne (Blanc de Noir). Hovedområdet er Montagne-de-Reims.

I Alsace dyrkes druen, men her blir den stort sett bare en blek skygge (bokstavelig talt) av sine brødre i Burgund. Men det finnes noen hederlige unntak.

USA er kanskje det landet som har lyktes best med Pinot Noir utenfor Burgund. Oregon, som ligger mellom California og Washington state, har vist seg å være et bra (og kjølig nok) område for Pinot Noir. California er generelt for varmt med noen unntak.

New Zealand har vist interessante resultater, og Central Otago på sør-øya ser ut til å det som skal til for å lage spennende viner av druen.

I Tyskland er druen kjent som Spätburgunder og det er noen interessante viner i Pfalz og i Baden. Den dyrkes også i Ahr i Nord, men vinen er mere som en Rosé og kun interessant lokalt.

I Sveits er druen ganske viktig, bl.a. som hovedbestanddel i vinen Dôle i Valais, men den ses sjelden utenfor landets grenser.

I Italia brukes druen en del i nord, men vinene når sjelden de store høyder. De beste eksemplarene kommer fra Alto Adige og Valle d'Aosta.

I Øst-Europa er druen ganske mye plantet, bl.a. i Ungarn, Serbia og Makedonia, men resultatene er ikke veldig spennende.

Australia er generelt for varmt, men Tasmania kan være et sted å lete og/eller i Margaret River på vestkysten.

Sør-Afrika er også generelt for varmt, men det er noen hederlige unntak. Det samme kan sies om Chile og Argentina. 

Som en kurositet kan nevnes at druen også dyrkes i England(Thames Valley).

Hvis du er ute etter toppkvalitetsvin laget på Pinot Noir så er nok Bourgogne stedet å lete fortsatt. Men her er det spesielt viktig å kjenne navnet på noen gode produsenter. Det lages fortsatt for mye ujevn og direkte dårlig vin også i dette distriktet, men når du har funnet fram til de gode så vil du ikke bli skuffet.

Publisert: 28-12-2005 Av: