Red & Whites drueskole: Grenache

Grenache er kanskje ikke verdens mest fantastiske drue når man snakker om finesse, men den er definitivt en av de mest nyttige og derfor også en av de mest plantede. Den har sannsynligvis sin opprinnelse i Spania, nærmere bestemt i Aragon i Nord-Spania.

Les om flere druer her!

Rhone - druestokker og rullesteiner
Grenache med kraftige rotstokker og typiske rullesteiner i Rhône.
Den er mye og mest brukt i blandinger for å mykne viner og for å safte opp viner. Grenache alene gir saftige fruktige viner med moderat til lite garvestoff. Med unntak for enkelte distrikter, og da spesielt Chateauneuf-du-Pape, er ikke Grenache særlig egnet for lagring. Den mister fargen og toppfrukten ganske fort, men som ung vin kan den være deilig å drikke i store slurker.

Grenache er kjent for å ha lite pigment og tynt skinn og er derfor mye brukt til rosevin i Frankrike og Spania. Det lages mye god rosevin av Grenache. Utbyttet fra Grenache bør holdes lavt, spesielt fordi druen har lite pigment og lite tannin. Hvis utbyttet blir for høyt og druen dyrkes i fruktbar jord blir resultatet kjedelig vin med lite farge. Grenache gir også viner med høy alkohol. 15-16% er ikke uvanlig i Spania.

Den beste vinen laget på Grenache er utvilsomt Chateauneuf-du-pape, selv om de sjelden er laget på ren Grenache. Chateau Rayas og la Bernadine fra Chapoutier er to eksempler på ren (eller nesten ren) Grenache. Vieux Telegraphe for eksempel har 65% Grenache, som er en typisk andel Grenache i Chateauneuf-du-Pape. Her blir vinene kraftige, fyldige og meget tiltalende. Mange er også svært lagringsdyktige.

Cotes du Rhône er en appellasjon hvor Grenache spiller hovedrollen, selv om det er tillatt med 12 andre druesorter. Det er ikke uvanlig å finne viner med 70-80% Grenache. Vinene er som oftest saftige og fruktige og svært anvendelig til mange smaksrike kjøttretter. I alle de mindre appellasjonene i Syd-Rhône er Grenache den viktigste ingrediensen, eksempelvis Gigondas, Lirac, Cotes du Ventoux, Coteaux de Tricastin mfl.

Languedoc i Syd-Frankrike har også store arealer beplantet med Grenache. Her lages det store mengder rød- og rosevin laget på Grenache. Også her er Grenache som oftest blandet med andre druer i produksjonen av rødvin. Druen inngår som en del av de fleste rødviner i Provence. Den er også viktig på Korsika.

Grenache er meget godt egnet til å dyrke i tørre og vindfulle områder fordi rotstokken er spesielt robust. Derfor er den da også meget utbredt i Spania hvor druen forøvrig heter Garnacha. 15% av all vinmark i Spania er plantet med Garnacha. Priorat har de siste årene svingt seg opp med kraftige og ganske lagringsdyktige viner laget hovedsaklig på Garnacha. Den er også ingrediens i mange Rioja-viner der 40% av arealet er dyrket med Garncha. Den er også mye dyrket i Navarra, hvor lavere utbytte kan gi innsmigrende saftige viner.

I Italia dyrkes Grenache hovedsaklig på Sardinia. Den hevdes å ha blitt innført fra Spania på 1400-tallet. Her kalles druen Cannonau. Her lages det det fruktige gode viner ikke ulik Cotes du Rhône, men som oftest med noe mer struktur.

Andre områder som dyrker denne druen er California, men her er den i tilbakegang. I Australia er den ganske mye dyrket, men den opptrer sjelden som endruevin. Den brukes mest til billige blandingsviner og til søte dessertviner. Dyrkes også litt i Sør-Afrika

Mer eller mindre kjente synonymer er Lladoner, Alicante, Cannonau, Garnacha, Roussillon og Aragonais mfl.

Les om flere druer her!

Publisert: 19-01-2006 Av: