Forbilledlig mat- og vinmesse på Jæren

Jæren Vinklubb skjøt en innertier med sitt fokus på mat- og vinkombinasjon lørdag 7. oktober. Vin og vinkunnskap ble satt i den mest meningsfulle og tydelig mest etterlengtede sammenhengen. Det bekreftet publikum, som fylte det særpregede Jærmuseet til randen.

Jærmuseet i Hå kommune
Jærmuseet med sin spesielle arkitektur.
Foto: www.jaermuseet.no
(Klikk for større bilde)

Åtte stands

Rundt 275 mennesker kom fra fjern og nær til Hå kommune for å oppleve åtte stands med temaene svine-, lamme-, storfe- og fjørfekjøtt, fisk, skalldyr og osteprodukter. Åtte matprodusenter presenterte råvarer produsert på Jæren. Åtte restauratører og kokker tilberedte tradisjonelle og nye matretter. Og åtte vinimportører presenterte sine viner som passer til den jærske maten. Messa varte i seks timer, og mange var med fra start til mål.

Sultne på erfaringer

Smaksprøver på Jæren mat og vinmesse
Mange matretter og mange viner...
Foto: Erik Rasmussen
(Klikk for større bilde)

Publikum var bokstavelig talt sultne på nye erfaringer i å kombinere mat og vin, og det ble rikelig anledning til å prøve seg fram under kyndig veiledning fra importørenes fagpersoner. Tilbakemeldingene fra publikum var overstrømmende. Både til undertegnede på Red & Whites stand, og til vinklubben. Fra evalueringen kan vi lese:

  • "Så mye god, og spennende mat, sammen med spennende viner, har vi aldri opplevd."
  • "En lørdag, med mange spennende smaksopplevelser, hvor ble tiden av?"
  • "Vin i sin rette sammenheng, sammen med mat."
  • "En messe med nytelse, ikke beruselse".
  • "Dette må vi få oppleve flere ganger."
Frederic Pacaut på Jæren mat og vinmesse 2006
På stand for Red & White: Frederic Pacaut fra Cave de Cairanne i Rhône.
Foto: Erik Rasmussen
(Klikk for større bilde)

Imponert franskmann

I tillegg ble det gitt fem ulike foredrag rundt de samme emnene. En av foredragsholderne var Fredric Pacaut fra vår samarbeidspartner Cave de Cairanne i Rhône. Han var svært imponert, både over frammøtet, vitebegjæret og arrangementet.
- Dette klarer vi aldri i Frankrike, sa Pacaut med beklagelse, delvis fordi franskmenn flest ikke er like nysgjerrige kunnskap, kanskje siden vin er en del av dagliglivet, og dels fordi det er så mange som lokker med eksklusive arrangement i markedsføringen av sine produkter.

Ikke ukontroversielt

Det var Jæren Vinklubb med sine 90 medlemmer som dro i gang det hele, og halte det så bra i land. Og av ordførerens åpningstale kunne vi lett høre at en messe der vinen fløt fritt, ikke var helt ukontroversielt på Jæren.
- Dette kunne vi nok ikke ha gjort for bare ti år siden, bekrefter klubbens formann Egil Rune Lerbrekk muntert. Men her var både avholdsfolk og folk fra menighetsråd og øvrighet, og alle var bare positive. Det var jo ikke en beruset person å se.

På tide

Frederic Pacaut på Jæren mat og vinmesse 2006
(Klikk for større bilde)

Jæren er landets store spiskammer. Rundt 25% av Norges matproduksjon foregår her, i det fuktige og gjennomsnittlig varmeste området i landet.
- Vin har blitt en naturlig ingrediens i den rike mattradisjonen vår, mener Lerbrekk. Og det var på tide.
   Vi kan ikke si oss annet enn enig, og gratulerer Jæren Vinklubb med innsatsen og resultatet. Vi regner med at også mat- og vinmessen har kommet for å bli, og håper vi får lov til å være med også neste gang.

Takk!

Vi benytter samtidig anledningen til å takke Nærland Gjestegård og deres underleverandører Finny Sirevaag og Pan Fish for samarbeidet på stand nr. 8.

 

Les om messa i Jærbladet

Les om Jæren Vinklubb

 

Diskuter denne saken i vårt debattforum!

Publisert: 20-10-2006 Av: