Tom Marthinsen skrev verdens beste vinreisebok

Vår nyeste medarbeider Tom Marthinsen ble gullvinner i Gourmand World Cookbook Awards 2010 i kategorien Vinturisme Og Kartbøker, sammen med fotograf Helge Hansen. Boka ”Vinferie i Europa” ble utgitt høsten 2009, og var den eneste nordiske boken som fikk vin- og kokebøkenes Oscar.

Se bilder fra boka under artikkelen!

Celebert selskap

Tom Marthinsen - Portrett

Tom Marthinsen (f. 1957) har drevet med vin i over tjue år og skrev vinartikler lenge før han begynte med Dagens Næringslivs faste vinspalte på lørdager i 1993. Siden 2001 har han ledet Vinguiden på www.dn.no. Martinsen har vært redaktør for og medforfatter av en rekke bøker om Latin-Amerika og Karibia. Han begynte i Red & White i februar 2011, og skal jobbe med både produsenter, smakinger i Norge, og skrive vininfo på nettsidene våre.

Helge Hansen (f. 1968) er frilansfotograf og arbeider for mange av de største avisene i Norge. Han har bred erfaring, og filmbransjen og vinbransjen er hans spesialområder. Siden høsten 2000 har han arbeidet tett med Tom Marthinsen og Geir K. Gjerdrum for Dagens Næringsliv og Vinguiden.

Tom mottok prisen under kåringen i Paris 3. mars, og i juryens begrunnelse heter det blant annet: ”Denne boken MÅ oversettes!”. Tidligere kjente vinnere i denne kåringen er profiler som Oz Clarke, Hugh Johnson, James Halliday og Jancis Robinson. Totalt har 56 land deltatt i Gourmand Awards 2010 for bøker om mat, vin og drinker, og konkurransen har i følge arrangøren selv vært tøff.

Bok fra hjertet

- Etter å ha reist rundt og smakt vin hos produsentene i en årrekke,  skjønte jeg at jeg selv måtte skrive den boka jeg synes manglet, forteller Tom: En bok med selvopplevde anbefalinger om hvor man kan dra, hvor man kan bo og spise, hvem man kan besøke for å smake vin, og hva man ellers kan oppleve i vinens verden.  Jeg har skrevet en bok om de landene og vinområdene som ligger mitt hjerte nærmest.

Reise i seg selv

Det betyr at selv om Tom har reist i all verdens vinland, er det de beste vindistriktene i Portugal, Italia, Frankrike og Tyskland han tar deg med til i boka ”Vinferie i Europa”. Og han har tatt med noe for enhver smak og lommebok, fra små, familiedrevne vingårder og enkle krypinn, til store produsenter og luksuriøse spahoteller. Fotograf Helge Hansen har vært med på mange av reisene siden 1999, og hans mange bilder gjør boka til en reise i seg selv.
- Helge er en fantastisk fotograf, og bildene hans er en vesentlig del av bokas suksess, forteller Tom.

Revolusjon

Det har skjedd en revolusjon i vinens verden, ikke bare en kvalitetsrevolusjon, men også en besøksrevolusjon. Mens det for noen år tilbake bare var ytterst få mennesker som la ferien sin opp etter de gode vinprodusentenes adresser, er det i dag en eksplosjon i såkalt agriturisme. Eksklusive små hoteller med vinspa vokser opp rundt om i Europa, men også enkle familiegårder åpner opp for besøkende og for folk som vil overnatte og sette seg inn i lokale skikker, mat og vin.
Tom har et godt, selvopplevd eksempel:
- Da jeg besøkte Cavas Weinert i Mendoza, Argentina i 1999, tok de imot ca 80 besøkende i året, og hadde god tid til hver enkelt. Seks år etterpå hadde de en egen stab til å ta imot busslaster, og antallet var oppe i 80.000 årlig.

Nøkler

Selv om enkelte vinprodusenter nå tjener mer på salg til besøkende enn til vinbutikker og eksport, er det langt fra alle som har ”åpne dører”.
- Jeg har tatt med en rekke tips, navn og kontaktinfo som kan fungere som ”nøkler” til de mest spennende og uoppdagede vinmakerne, forteller Tom. Jeg kjenner veldig mange vinmakere etter hvert, og noen av dem er også blitt mine personlige venner.

Flere bøker

Etter halvannet år i bokhandlernes hyller er tilbakemeldingene mange og hyggelige. Og etter den prestisjefylte førstepremien, har gratulantene stått i kø. Han har flere vinbøker på trappene, i samme kategori som bl.a. den store boka om Chablis, som han skrev sammen med tidligere DN-makker Geir Gjerdrum, også illustrert av Helge Hansen. Tilbud om  å skrive flere vinferie-bøker har han også fått.
- Et tilbud fra New Zealand er veldig hyggelig og fristende, innrømmer Tom. Men da må jeg ha litt lang ferie fra Red & White, så vi får se…


Les om boka på forlagets nettside
(Der finner du også flere bøker av Tom Marthinsen og Helge Hansen)

 

Bilder fra boka (alle fotos: copyright Helge Hansen)

Vinferie i Europa

Vinferie i Europa

Vinferie i Europa

Vinferie i Europa

Vinferie i Europa

Vinferie i Europa

Vinferie i Europa

Vinferie i Europa

 

Publisert: 13-03-2011 Av: