Red & White kjøper seg inn i Leitz

Red & White har arbeidet sammen med Johannes Leitz siden i vinter. Nå kjøper vi 36 prosent av aksjene i den tyske stjerneprodusenten. Johannes Leitz ble nylig kåret til årets vinmaker av det tyske magasinet Gault Millau.

Johannes Leitz med Berg Schlossberg og Rhinen i bakgrunnen

Johannes Leitz i vinmarken Berg Sclossberg med Rhinen i bakgrunnen.
Foto: Svein Hellerud

Stor i Norge

Johannes Leitz, som driver Weingut Josef Leitz i Rüdesheim, har de siste årene hatt stor suksess med sine toppviner. I Norge har han også hatt stor suksess med sine enklere viner, som med blant annet en tørr pappvin (bag-in-box).

Vil vokse

Leitz ønsker å øke satsingen sin på kvalitetsvin. I løpet av våren ble det klart at Red & White kunne tenke seg å være med å støtte Leitz sine ønsker om økt satsing både på volum og på kvalitet. Etter en gjennomgang av selskapet ble partene enige om at Red & White overtar 36 prosent av Weingut Josef Leitz. Avtalen er nå undertegnet.

Gledens dag

- Dette er veldig spennende. Vi gleder oss over å kunne bidra til å utvikle Leitz videre. Sammen med Johhanes Leitz har vi hatt noen spennende måneder sammen. Fremover kommer det nok til å bli enda mer spennende, sier administrerende direktør Torgrim Frafjord i Red & White.

- Nå får jeg muligheten til raskt å kunne utbedre toppvinmarkene mine, kanskje kjøpe nye vinmarker og samtidig utnytte kapasiteten på mitt nye produksjonsanlegg. Dette er en gledens dag, sier Johannes Leitz i en kommentar.

I 2010 var produksjonen lav, men kvaliteten høy. I 2011 er volumet høyt, men Johannes Leitz forsikrer om at kvaliteten også er høy i år.

Johannes Leitz i vinmarkene
Foto: Svein Hellerud

Vin og blomster

Leitz-familien har produsert vin siden 1744, men i perioden før Johannes Leitz overtok ble vin produsert som en biting til morens blomsterhandel. Faren til Johannes Leitz døde da Johannes bare var 14 måneder gammel. Fra 1965 til 1985 var det moren som holdt vinproduksjonen i gang. Da var arealet med vinmarker som Leitz-familien eide på bare 2,9 hektar.

Etterspurt lokalt

I dag eier Johannes Leitz nesten 40 hektar med vinmarker. Han har vinmarker i de beste vinmarkene i Rheingau. Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels er normalt hans beste vin. Hovedmarkedene til Johannes Leitz er USA og Norge, fulgt av Storbritannia og Tyskland. Men etter at han ble kåret til Årets vinmaker i Tyskland har den lokale etterspørselen etter hans viner eksplodert.

Publisert: 13-10-2011