Litt om årgangen 2004

Sist år tegner mange steder til å bli et riktig bra vinår. I vår verdensdel er utsiktene gode, ja meget gode i mange land. Nedenfor følger en kikk på noe av det mest løfterike.

2004TYSKLAND

Vårt nærmeste vinland kan i 2004 vise til en rekke flotte viner med klar, "kjølig" og typeriktig karakter i regioner som Mosel-Saar-Ruwer, Nahe, Rheingau, Rheinhessen og Pfalz. Riesling'ene herfra vil by på elegante kontraster til det svært varme 2003. Det er ikke spesielt høye Oechslevekter i mostene, ei heller videre innslag av botrytis. Pure og stilige viner for umiddelbart konsum, men også kapable til medium / lengre lagring.

FRANKRIKE

Her har undertegnede tildels sterk tro på mange områder, deriblant Chablis, røde og hvite sentralburgundere, rød bordeaux, Loire (lovende Sancerre og Pouilly - Fumé bl.a.), Alsace og sydlige Rhone.

For Chablis' vedkommende, vil vinene ligge nær inntil, men neppe helt på høyde med 2002, som fremstår i stadig større grad som det finest balanserte året her på svært lenge. Mye av det samme ser ut til å gjelde hvit og rød sentralburgund (Côte d'Or), her blir mye å se frem til..

Ikke langt unna ligger Sancerre og Pouilly-Fumé, og det er god grunn til å vente lekre, gjennomsiktige viner her, fjernt fra de tildels tunge og atypiske 2003'ene.

Alsace har, med sin geografiske nærhet til Tyskland, god grunn til å se frem til 04 i glassene om noen år. Flott balanse, finesse og eleganse.

For rød bordeaux, er rive gauche, dvs. Medoc- siden, inkludert Pessac - Leognan og Graves, bra skodd, mens rive droite (Saint-Emilion, Pomerol og andre østsideviner) også kan vise til godiser. Men totalt er nok 2004 mer et cabernet- enn et merlot-år.

Rapportene er nær ekstatiske for de røde fra syd-Rhone (Chateauneuf du Pape, Giogondas etc.). Svære viner (som alltid), men med flott parfyme i aromaene, et år fullt av løfter...

ITALIA

All grunn til å se fremtiden lyst imøte hva angår Toscana, Piemonte, Veneto - de 3 førende regionene!

Jeg er sikker på at 04 med tiden vil være et referanseår, især for Toscanas vedkommende. Chianti'er, Brunello'er og Vino Nobile'r vil, sammen med smått underkjente Morellino'er, by på knallvin i mange år fremover!

Men også ellers i dette lange landet tegner 2004 bra!

Med andre ord mye å glede seg til!

Publisert: 19-05-2005 Av: Are Aamot