R & W vant hjerter

"Det beste utvalget og den beste toppvinen" var manges kommentar til Svein og Jan Tore på messen i Oslo onsdag kveld. Men det er kanskje lett å vinne hjerter blant et kresent publikum når man varter opp med det dyreste bordet?

Vinentusiaster
Børre Gundersen (t.v.), Torgeir Enkerud og Geir Martin Holtan fra Oslo studerer en tysk etikett. Førstnevnte var på jakt etter en god vin til gåselever -til sitt eget bryllup i sommer! (Klikk for større bilde)
Foto: Erik Rasmussen

Dyrest?

   Rundt 140 entusiaster møtte opp på Royal Christiania, der Vectura og Norske Vinklubbers Forbund hadde samlet 13 importører til vinfestival. Svært mange var til en hver tid samlet rundt Red & Whites bord for å smake på de 24 vinene som var plukket ut for denne anledningen.
   De tolv hvite og tolv røde vinene spant fra 85 til 640 kroner, med en Corton-Charlemagne 1997 på topp blant de hvite og en Amarone Classico 2000 på topp blant de røde. Snittprisen på vinutvalget lå på drøyt 250 kroner (alt i "polpriser"). Vinene var fra Frankrike, Tyskland, Italia og Portugal.

Kresne

- Vi vet at vinklubbmedlemmer er et kresent folkeferd fordi de ofte har høy kunnskap og har smakt mye godt, sier salgssjef Svein Hellerud.
   Han snakker av erfaring, med lang fartstid i vinklubben Bacchus -81 i Drammen. Og tilbakemeldingene var overstrømmende.

Jan Tore Oskal byr på smaksprøver
Jan Tore Oskal skjenker i glassene. (Klikk for større bilde)
Foto: Erik Rasmussen
 
- Dette var trening for både skjenkemuskulatur og finmotorikk, humrer Jan Tore Oskal, -det var nærmest konstant kø ved bordet vårt. Selv da Svein Hellerud tok med seg bortimot halve publikum til sitt Chablis-foredrag i etasjen over, var det alltid noen å skjenke i til og prate med. Det er også hyggelig når folk kommer tilbake og bare smake noen av vinene en gang til!

Chablis rundt

   Svein Hellerud høstet både latter, applaus for sitt Chablis-foredrag.
- Lærerikt og morsomt, var kommentaren fra flere av tilhørerene etterpå. 
   I løpet av 25 minutter fikk publikum et innblikk i hemmeligheten bak kvaliteten i Chablis, forskjellen mellom chardonnay-viner fra den "nye" og den "gamle" vinverden, en rundtur i Chablis og omegn, og vi ble "kjent" med noen av de fargerike vinmakerene.

Svein Hellerud holder foredrag om Chablis
1,5 Chablis, står det på skiltet. Det må være en magnum, foreslo Svein Hellerud for de ca 60 tilhørerene. (Klikk for større bilde)
Foto: Erik Rasmussen
   Hellerud passet på å tilskrive Geir Gjerdrum og Tom Martinsen i Dagens Næringsliv en god del av æren, siden de velvillig hadde lånt bort sine bilder og plansjer for anledningen.
- Jeg trykket jo bare på knapper jeg, men det var veldig fine knapper! avsluttet han, til ny latter og applaus.

Vekst i klubbene

- 140 deltakere er bra når vi tar i betraktning at det kanskje er litt feil årstid å arrangere noe slikt, mener Arnold Myhre, president i Norske Vinklubbers Forbund (NVKF).
   Forbundet har de siste årene markert seg mer og mer med egne arrangementer. Det ser ut til å ha gitt resultater.
- Vi har lenge hatt mellom 150 og 160 medlemsklubber, forteller Myhre, men nå har vi passert 170. Antall klubber øker jevnt, flere og flere melder seg inn hos oss, og antallet medlemmer i klubbene øker også. Totalt er det mellom 3500 og 4000 medlemmer i klubbene våre.
   Forbundet regner med å følge opp suksessen med nye arrangement til høsten.

Konsulenter

   Denne gangen var imidlertid vinentusiaster uten klubbtilhørighet i flertall. Det synes ikke Arnold Myhre er negativt.
- De får øynene opp for muligheten til å lære mye og smake langt flere nye viner gjennom arrangementene våre, og mange spør oss etterpå hvordan de kan komme i kontakt med nærmeste vinklubb.
   Ikke sjelden blir Myhre og hans kolleger også gående som "konsulenter" blant publikum, som gjerne vil ha tips om hvilke viner de bør smake for å finne noe som matcher en spesiell matrett eller lignende.
   Vi bør vel legge til at også enkelte vinimportører kan spørres om slikt.

Publisert: 16-06-2005 Av: