VIEUX CHATEAU CERTAN 1978 MAGNUM

"Go'e venni e go'e å ha", synger Torleif Bjella...Javisst! Især sånne som setter en magnum eller to på bordet f eks i anledning julen!

Clos 1988, Raveneau

Vin blir jo selvsagt annerledes enn dette, -men bedre??? Nope!

Chateau Ducru Beaucaillou 1983

Den fremste Lady'en i St-Julien innfrir. Alltid!

les Amoureuses 1999, Mugnier

Når jeg tenker tilbake på da vi solgte denne, for øvrig det første året vi solgte fra Mugnier her, fremstår da-prisen som fullkomment latterlig, sammenlignet med hva den i dag ligger på i verdens ulike markeder. Kvaliteten på vinen gjør ikke bildet særlig annerledes.

Ch la Fleur Petrus 1982

Elegantere enn storebror Petrus, som til gjengjeld tar det tilbake i massiv konsentrasjon. Ligger tvers over veien for Petrus, og lager en vin som er tidligere drikkeklar og nettere og smidigere. 1982 var som kjent et stort år i AOC Pomerol. Ikke dekantert.

Pucelles 1996, Domaine Leflaive

Fra en mørk og kjølig kjeller, kom denne vinen udekantert i glasset, en veritabel knallvin i sin beste form!

Ch. Lafite Rothschild 1996

Forlengst avdøde Lafite-kjenner Cyril Ray, ble en gang spurt hva som for ham var selve kjernen ved denne kanskje verdens nobleste vin. Han tenkte seg ikke lenge om, før svaret kom: "Perfekt balanse". Og selv om vel neppe samtlige årganger av slottets Grand Vin tåler denne hedersbetegnelsen, selve innbegrepet av all vins fremste kvalitetstegn, så er i alle fall herværende utgave et eksemplar av arten.

Domaine de Chevalier blanc 1982

Jø og fyse for en fantastisk vin! 1982 er jo fremfor alt et rødt år i Bordeaux. Men gudbedre; dette er noe av det mest geniale av hvit, tørr bordeauxvin jeg noensinne har dyppet nesa i!

Chateau Montrose 1978

I dag høyere ansett enn datidens nummer 1 i AOC St-Estephe. Montrose representerer noe av det mest klassiske fra Bordeaux, og denne viste seg i dag å være bloody marvellous! Et funn til sølle euro 185.- på 1 stjernes restaurant i Toulouse!

Chateau PALMER 1998

Ikke dekantert. Stort mer sexy og sensuell blir ikke en vestside-Bordeaux enn vinene fra denne perlen...

Volnay 1.cru 1990, Domaine Michel Lafarge

Den gamle mester i Volnay er ennå aktiv. Men det er nok en tid siden han leverte slike mesterverk som ovenstående.

Ch Haut Brion 1985

På topp i Bordeaux' temmelig så konservative hierarki, og dermed noe man automatisk setter forventningene høyt overfor. Men denne har i en årrekke vært lovlig trang i skjæret, før det nå-endelig-kan se ut som guarden senkes noe..

Ch le Tertre Roteboeuf 1985

Kultvin fra en av Bordeaux-regionens eksentrikere; Mr Francois Mitjavile. Startet i det små, i sin tid oppdaget av Parker, resultat idag: En av St Emilion's og Bordeaux' mest etterspurte viner. Bare sølle 2000 kasser år om annet, så prisene er deretter...

Chateau Cheval Blanc 1990

Som et slags Vinverdenens svar på Jabba the Hut, presenterer denne vinen seg idag som too much of a good thing, for min smak.

Chateau l'Evangile 1989

Chateau l'Evangile 1989 Flisespikkeri, men for min del kan denne vinen noen ganger være litt vel svær for eget beste. Ikke så her. Denne 89'en, forøvrig regnet til eliten i Pomerol, er mindre vektig enn jeg hadde ventet.

Chateau la Conseillante 1989

Chateau la Conseillante 1989 For meg vil alltid dette huset anno de, i området, edleste årgangene på 80-tallet (1982, 1985, 1989), representere noe av det fremste Bordeaux kan fremvise. Disse vinene står som påler og milestener for all fremtid! Årsakene er ulike. Et fenomenalt jordsmonn, og et i denne perioden fremragende regime på eiendommen, er de to viktigste. I tillegg kommer Moder Naturs meget generøse årgangs-bistand! I det hele tatt bød 80-tallet på en rekke årganger av en kvalitet og mengde vi ikke har sett siden. Blir klimaet mer og mer krevende for våre venner sydvest i Frankrike?

Chateau Certan de May 1982

Fullt navn egentlig Ch. Certan de May de Certan... Et navn som for meg, pre 82-årgangen (forøvrig første gang jeg besøkte Bordeaux), var rimelig ukjent. Dette var early days. Min vininteresse ble for alvor satt i verk høsten 1980.

Chateau Léoville Poyferré 1983

Oldtimerne, og dem blir det selvsagt ikke flere av ettersom tiden går, heller ikke i Bordeaux, hevder med bestemthet at det ALLER ypperste jordsmonnet blant de 3 Leoville-eiendommene finnes her i dette slottets marker. Jeg sier ikke mer enn at i følge Broadbent var f. eks. 1929 her en legende i sin tid. 1929 laget noen av de mest fantastisk elegante, slepne røde bordeaux historien kjenner, ut fra rapportene. Men de er nok alle nå hinsides drikkestadiet, og forlengst over i de evige vinmarker...

Taittinger, Collection 1982

60-40 i favør pinot noir versus chardonnay, er denne 82'en idag selve innbegrepet på dette runde, generøse og vennligsinnede året i Champagne. For mange en klassiker.

CHAMBERTIN 1971, Domaine Louis Rémy

Om du søker bombe-ekstraksjon, et smørgåsbord med ALT inkludert - og lefse "on the side", samt minimum utslag på 8.5 på Richters skala, og hørselsvern mot vinen du vil smake, så slutt umiddelbart å lese! NÅ! Hører du!?!! NÅ ja! DA er nemlig ikke denne vinen noe for deg! Overhode!