Cappellano Barolo 1955

Utpå kvelden, i godt lag, hender det fra tid til annen at det dukker opp -som troll av eske- en knallflaske eller to. Noen ganger såvidt sent at de havner utenfor promille- og klar smakssans-radarens rekkevidde, og er, som sådan, redningsløst fortapt. Andre ganger derimot, som denne, kommer de i Grevens Tid, og bidrar til om ikke hallusinasjoner, så ihvertfall ståpels, diger bakoversveis og et minne for livet...!

Franciacorta - før du hopper over bekken

Franciacorta - før du hopper over bekken En halvtimes kjøretur fra Sandefjord, riktignok med en liten flytur i mellom, finner du det reneste vestlands-landskap og vin som passer norsk julemat og det meste ellers. Her burde enhver nordmann føle seg hjemme. Snart får du til og med norsk fenalår her!

Jobber døgnet rundt

Jobber døgnet rundt Det er innhøsningstid for de fleste vinbøndene i Europa og det meldes om fine forhold. Men dette er en travel tid. Alt som kan krype og gå er i aksjon bortimot døgnet rundt. Det er med andre ord ikke den beste tida for vingårdsbesøk...

John Matta – en greve i Chianti?

John Matta – en greve i Chianti? Årets vinmaker tre ganger, bodd på det historiske Castello Vicchiomaggio siden 1964 og drevet det siden 1982. Toscansk slottsherre og chiantimaker til fingerspissene. Men hvor kommer den erkebritiske aksenten fra?

Flytende tidsmaskiner fra Piemonte

Flytende tidsmaskiner fra Piemonte Det er godt å ha gavmilde, kunnskapsrike vinvenner! De vokser ikke alltid på trær! Men en heter Rune Rake, og nylig inviterte han på tidsreise i Piemonte. Her er smaksnotatene:

Rapport fra vinmarkene i Toscana

Rapport fra vinmarkene i Toscana 9. september 05: Here are news from the vineyards of Castello Vicchiomaggio Greve in Chianti & Tenuta Vallemaggiore, Rispescia the Maremma Coast: 2005 Harvest, not quite there yet...

Piemonte - Vidundervin fra "foten av fjellene"

Italia, dette herlige landet med sitt vell av ulike viner og -stiler, unnlater aldri å fascinere. Hele den langstrakte støvelen byr på en variasjon i klima, jordsmonn og druetyper intet annet vinland er i nærheten av å kunne matche. I de siste 10-15 årene, har italiensk vin gjennomgått en storslagen kvalitetsrevolusjon, med resultat at mange produkter nå er å finne i den absolutte verdenstoppen. Det er ikke minst aktuelt i området som ligger "ved foten av fjellene"; Piemonte, av de fleste ansett for å frembringe det ultimate av italiensk vin.

Litt om Veneto - mest om Valpolicella.

Et av Italias naturskjønneste områder - Veneto - finner du rundt Verona, Romeo og Julie's by. Her ligger viden kjente vinområder som Valpolicella, Soave og Bardolino, og du har Gardasjøen og de vakre Monte Lessini rett rundt hjørnet. I det fjerne, kan du på en klar vårdag se Alpenes tanngard. Her lages et stort spekter av ulike viner, alt fra saftige, fjærlette Bardolino'er til kraftige, fyrrige Amaroner. Idag skinner Veneto som aldri før, vinene herfra har aldri vært bedre.