Rauenthal Baiken Riesling Auslese 1964 Schloss Eltz

Enn akk forsvunnen produsent, som her traff innertieren...

2005 - en ny 1959?

Tyskland har i den senere tid vært velsignet med tildels svært gode årganger for sin eksepsjonelt fine drue; Riesling. Varme, solrike somre, etterfulgt av fanfaren "Ein Goldener Oktober", som kronen på verket.

Daniel Karlsson: Jeg velger meg Rheingau

Daniel Karlsson: Jeg velger meg Rheingau Han skulle bli skipskokk for å se verden, og endte opp med egen restaurant i Oslo. Undervegs har han rukket mange besøk i Rheingau. Kanskje er det fordi maten her ligner veldig på oppvekstens smålandske bondekost. Og kanskje er det på grunn av Riesling...

Tyskland - ditt nærmeste vinland

Tyskland - ditt nærmeste vinland Sval sommerkveld, ute i hagen med venner og tysk, temperert Riesling-vin; kan livet bli bedre? For enkelte sikkert, for oss ønofilt anlagte, neppe! Tysk kvalitetsvin er simpelthen den perfekte sommerdrikk, utrolig nyansert og finmasket og -dessverre - utrolig udrøyt! Vi tar en kjapp kikk på de mest relevante regionene i landet:

Rheingau - kongen av Rhinen

Rheingau er et lite, perfekt beliggende vinområde berømt for de dyreste - mange vil også hevde de beste - tyske vinene. I et vakkert rullende landskap med Taunus - fjellene i bakgrunnen , som en effektiv og gunstig nordavindsskjerm, og totalt sydvendt, ligger de beste vinmarkene plassert mellom turistfella Rüdesheim i vest og Hochheim i øst. Her finner du noen av de mest minerale, stauteste og komplekse hvitviner i verden, med sin egenartede "gau-syre" - en fast, kraftig fruktsyre. Denne gir vinene et noen ganger litt bastant preg. Syren konserverer i tillegg vinen godt, noe som er velegnet til å la smakeren dukke ned i de dypeste vinene Tyskland kan fremtrylle. Laget av Riesling - druen, selvsagt.

Lekker sommervin

Ingen vin i verden smaker bedre enn en sval, lekker tysker om sommeren. Nei, jeg snakker IKKE om Liebfraumilch eller annet ditto, som i det store og hele har heller lite å gjøre i kategorien leskende sommerlekkerbiskner; her duger bare rene, 100% rieslingviner, fortrinnsvis fra de nordligst beliggende vinregionene!

Mosel - ditt nærmeste vinområde.

"Dæggær'n dundre - sååå BRA!" Omtrent noe slikt var mine første tanker rundt min første store tyske vinopplevelse; en eller annen Auslese fra kanonåret 1976, kjøpt for en slikk og ingenting på feriegjennomreise hos produsenten i Moseldalen på tidlig -80 tall. Druen var selvfølgelig selve "kongen"; Riesling, en av de fineste druer som kan oppdrives. Og vinen gjorde at jeg får høyere puls hver gang jeg hører snakk om fin, tysk vin.