VIEUX CHATEAU CERTAN 1978 MAGNUM

"Go'e venni e go'e å ha", synger Torleif Bjella...Javisst! Især sånne som setter en magnum eller to på bordet f eks i anledning julen!

Chateau Ducru Beaucaillou 1983

Den fremste Lady'en i St-Julien innfrir. Alltid!

Ch la Fleur Petrus 1982

Elegantere enn storebror Petrus, som til gjengjeld tar det tilbake i massiv konsentrasjon. Ligger tvers over veien for Petrus, og lager en vin som er tidligere drikkeklar og nettere og smidigere. 1982 var som kjent et stort år i AOC Pomerol. Ikke dekantert.

Ch Beausejour Duffau Lagarosse 1990

100 poeng hos Parker, hvordan er vinen idag? Spennende å sjekke denne for meg temmelig obskure platå-St-Emilion vinen, som brakentret scenen nettopp i denne årgangen, svært mye takket være Parkers score. Ikke dekantert.

Chateau Haut Marbuzet 1982

Eksentrikeren i St Estephe, en cru som alltid har vært å finne i fremste rekke, i vinene klassifisert som cru bourgeois, de som er under cru classeene i kvalitetshierarkiet på Medoc-halvøya.

Pucelles 1996, Domaine Leflaive

Fra en mørk og kjølig kjeller, kom denne vinen udekantert i glasset, en veritabel knallvin i sin beste form!

Alter Ego 2004

Chateau Palmers annenvin. I et så vidt middels år som 04, er det nå bare å skynde seg drikke opp.

Chateau Leoville Barton1982

Den tredje av Leovillene, de to andre er Poyferre og las Cases. Spesielt sistnevnte regnes som det ypperste av Medlc, ja, rød bordeaux overhode. Men kims slett ikke av lillebror Barton! Denne 82en skinner nå og ennå i nlen år. Selv om det slett ikke finnes noe slott overhode med navn CHATEAU Leoville Barton, selve slottet må du til lillesøster Langoa Barton for å beskue..

Ch. Lafite Rothschild 1996

Forlengst avdøde Lafite-kjenner Cyril Ray, ble en gang spurt hva som for ham var selve kjernen ved denne kanskje verdens nobleste vin. Han tenkte seg ikke lenge om, før svaret kom: "Perfekt balanse". Og selv om vel neppe samtlige årganger av slottets Grand Vin tåler denne hedersbetegnelsen, selve innbegrepet av all vins fremste kvalitetstegn, så er i alle fall herværende utgave et eksemplar av arten.

Domaine de Chevalier blanc 1982

Jø og fyse for en fantastisk vin! 1982 er jo fremfor alt et rødt år i Bordeaux. Men gudbedre; dette er noe av det mest geniale av hvit, tørr bordeauxvin jeg noensinne har dyppet nesa i!

Chateau Montrose 1978

I dag høyere ansett enn datidens nummer 1 i AOC St-Estephe. Montrose representerer noe av det mest klassiske fra Bordeaux, og denne viste seg i dag å være bloody marvellous! Et funn til sølle euro 185.- på 1 stjernes restaurant i Toulouse!

Chateau Palmer 2000

Aldri ett aggressivt element å spore i en Palmer, aldri noe annet enn variasjoner over begrepene harmonisk og velbalansert. Denne trenger ennå noen år på langs i en førsteklasses kjeller.

Chateau Margaux 1987

Denne flasken ble i sin tid, og det er virkelig ikke igår vi snakker, kjøpt på Det Kongelige Norske Vinmonopol for en en idag latterlig sum. Året er aldri regnet som noe videre i rød Bordeaux-sammenheng. Hvordan er vinen idag?

Chateau PALMER 1998

Ikke dekantert. Stort mer sexy og sensuell blir ikke en vestside-Bordeaux enn vinene fra denne perlen...

Ch Haut Brion 1985

På topp i Bordeaux' temmelig så konservative hierarki, og dermed noe man automatisk setter forventningene høyt overfor. Men denne har i en årrekke vært lovlig trang i skjæret, før det nå-endelig-kan se ut som guarden senkes noe..

Ch le Tertre Roteboeuf 1985

Kultvin fra en av Bordeaux-regionens eksentrikere; Mr Francois Mitjavile. Startet i det små, i sin tid oppdaget av Parker, resultat idag: En av St Emilion's og Bordeaux' mest etterspurte viner. Bare sølle 2000 kasser år om annet, så prisene er deretter...

Chateau Cheval Blanc 1990

Som et slags Vinverdenens svar på Jabba the Hut, presenterer denne vinen seg idag som too much of a good thing, for min smak.

Chateau l'Evangile 1989

Chateau l'Evangile 1989 Flisespikkeri, men for min del kan denne vinen noen ganger være litt vel svær for eget beste. Ikke så her. Denne 89'en, forøvrig regnet til eliten i Pomerol, er mindre vektig enn jeg hadde ventet.

Chateau la Conseillante 1989

Chateau la Conseillante 1989 For meg vil alltid dette huset anno de, i området, edleste årgangene på 80-tallet (1982, 1985, 1989), representere noe av det fremste Bordeaux kan fremvise. Disse vinene står som påler og milestener for all fremtid! Årsakene er ulike. Et fenomenalt jordsmonn, og et i denne perioden fremragende regime på eiendommen, er de to viktigste. I tillegg kommer Moder Naturs meget generøse årgangs-bistand! I det hele tatt bød 80-tallet på en rekke årganger av en kvalitet og mengde vi ikke har sett siden. Blir klimaet mer og mer krevende for våre venner sydvest i Frankrike?